Vegetarian Mushroom Parmesan Risotto

(La version en français suivra)

Mushroom, Leek and Parmesan Risotto: Vegetarian and Gluten Free!

Preparation time: 15 minutes

Cooking and mixing time: 30 minutes

Total time: 45 minutes

Yields: 4 large servings

Risotto is a naturally gluten-free Italian dish. Nowadays, you can find it at almost any restaurant in the world, and there are many creative ways to make a risotto. The key to its taste is the ingredients’ quality, since although it takes time to make, it is a pretty simple dish. It’s perfect if you want to cook for a loved one or with friends, but you have to serve it right away. I like to try different risottos depending on what vegetables I have at home, you can really invent your own! This is simply one of my favorites, and I like to cook it when I have a few friends over, who can help me out and like to cook as well. This recipe was inspired by Trois Fois par Jour’s mushroom risotto recipe.

Cooking risotto is not only about its final result, but it’s also largely about the activity of cooking. So go on, have fun and eat a delicious dinner tonight.

VegetarianMushroomParmesanRisotto

Ingredients

-1 medium leek

-600 grams (usually 1 box) mixed wild and/or white fresh mushrooms

-1 small onion

-2 garlic cloves

-7 cups water + 1 vegetable bouillon cube (or 7 cups vegetable broth)

-5 tbsp olive oil

-1.5 cups Arborio rice

-1/2 cup white wine (it can be cheap wine!)

-1 cup grated Parmesan cheese (or more!)

-Salt and pepper to taste

-Optional: you can add other vegetables to taste! Dried tomatoes are a great idea.

Transformation time!

-Start by preparing the vegetables: Chop the mushrooms and onion, slice the leek and mince the garlic cloves

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-Add 1 tbsp of olive oil to a cooking pan in high heat, then add the garlic and sauté the mushrooms first

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-After a few minutes, add the leek and sauté the vegetables until cooked and browned. Leave the vegetables aside.

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-In a large casserole, bring the water to boil then add the vegetable bouillon cube in it (or simply heat the vegetable broth). Leave it aside (but try to maintain it warm by leaving it on the medium-heated cooker).

-In another large casserole in high heat, sauté the chopped onion in the rest of the olive oil

-Then, add the rice and the wine. Mix well with a wooden spoon, letting the rice absorb the wine. Turn the heat to medium-high.

-From this moment on, NEVER STOP STIRRING! If you’re cooking with family members or friends, you’ll want to take turns.

-Use a ladle to add the vegetable bouillon to the rice: Do it slowly, one ladle at a time. Keep stirring, and let the rice absorb the liquid before adding more. For this, it’s better to be two people; one who stirs the rice and the other one who adds the bouillon from time to time.

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-Repeat this until the bouillon is done and the rice has absorbed most of it, making it cooked

-Then, TURN OFF the heat and add most the Parmesan to the rice (leave a bit of cheese aside to add it to each plate). Keep stirring.

-Mix the cheese with the rice, then add the vegetables and do the same.

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-Your risotto is ready! Serve immediately (:

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Bon appétit!



 

Risotto aux Champignons, Poireaux et Parmesan: Végétarien et Sans Gluten!

Temps de préparation: 15 minutes

Temps de cuisson et d’incorporation: 30 minutes

Temps total: 45 minutes

Portions: 4 grandes

Le risotto est un plat italient naturellement sans gluten. Aujourd’hui, on peut trouver ce délice dans n’importe quel restaurant au monde, et en le cuisinant, il y a énormément de saveurs possibles. La clé pour cuisiner un bon risotto est d’utiliser des ingrédients de qualité, et même si cela prends un peu de temps et d’effort, c’est un plat assez simple à exécuter. C’est une parfaite activité à faire en famille, avec des amis ou en couple, et cela donne un délicieux repas qui doit se manger tout de suite après avoir été cuisiné.

J’aime bien essayer des différents risottos, dépendamment des légumes de la saison et de ce que mes invités et moi ont envie de manger. Celui-ci est un de mes préférés; c’est un plat réconfortant, savoureux et plein de vitamines et protéines, inspiré du risotto aux champignons de Trois Fois par Jour.

Laissez place à votre créativité, et essayez cette activité divertissante qui donne un merveilleux repas!

VegetarianMushroomParmesanRisotto

Ingrédients

-1 poireau moyen

-600 grammes (1 boîte) de champignons sauvages mélangés ou blancs frais

-1 petit oignon

-2 gousses d’ail

-7 tasses d’eau + 1 cube de bouillon de légumes végétarien (ou 7 tasses de bouillon de légumes prêt)

-5 cuillères à table d’huile d’olive

-1.5 tasses de riz Arborio

-1/2 tasse de vin blanc (n’importe lequel)

-1 tasse de fromage parmesan rapé (ou plus!)

-Sel et poivre au goût

-Optionnel: vous pouvez ajouter d’autres légumes ou fromage à votre goût. Les tomates séchées sont un bon ajout à cette recette.

Transformation!

-Commencer en préparant les légumes: Couper les champignons, l’oignon, le poireau et émincer l’ail

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-Ajouter 1 cuillère à table d’huile d’olive à un poêle à feu élevé, puis rajouter l’ail et faire sauter les champignons

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-Après quelques minutes, ajouter le poireau et faire sauter les légumes jusqu’à ce qu’ils soient assez cuits et dorés. Les laisser de côté.

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-Dans une grande casserole, faire bouillir l’eau puis ajouter le cube de bouillon (ou faire chauffer le bouillon s’il est déjà prêt). Le maintenir chaud en le laissant le feu doux.

-Dans une autre casserole à feu élevé, faire sauter l’oignon et l’huile d’olive

-Puis, ajouter le riz et le vin. Bien mélanger avec une cuillère en bois, en laissant le riz absorber le vin. Mettez le feu à moyen-élevé.

-À partir de ce moment, NE JAMAIS ARRÊTER DE MÉLANGER! Si vous faites la cuisine avec des amis ou la famille, prenez des tours.

-Utiliser une louche pour ajouter le bouillon de légumes au riz: Faites-le lentement, une louche à la fois. Continuer à mélanger en même temps, laissant le riz absorber le liquide avant d’en rajouter. Pour cela, il est pratique d’être deux personnes: Une qui mélange, l’autre qui rajoute du bouillon de temps en temps.

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-Refaire cela jusqu’à ce qu’il n’y ait plus de bouillon et que le riz ait absorbé le liquide pour qu’il soit assez cuit

-Puis, éteindre le feu et ajouter le parmesan au riz, tout en mélangeant

-Mélanger le riz avec le fromage, puis ajouter les légumes et mélanger

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-Votre risotto est prêt! Servez-le immédiatement (:

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Bon appétit!


 

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