5-minute No Bake Energy Bars

(La version en français suivra)

No Bake, Vegan and Gluten-Free Energy Bars!

Preparation time: 5 minutes

Refrigeration time: 5 hours

These energy bars make an amazing snack. They are so much healthier than the ones you can find at grocery stores, which are packed with sugar and unhealthy oils. This recipe’s simplicity will blow your mind, and the result is a delicious alternative to usual snacks (cookies, cheese slices, processed cereal bars…). I was inspired by my friend Christina’s recipe for this one :)

I can’t stress enough how healthy this recipe is. Here is a few things that Dale Pinnock (The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health) would say about my homemade cereal bars: First, oats are one of the healthiest grains and here is why. They have been proven to lower cholesterol in the digestive tract, which keeps the cholesterol from being absorbed into the bloodstream. Also, they are high in fiber, which is good for a person’s overall health as well as their digestive health. Plus, oats help relieve stress and are essential for energy production, because they are rich in B vitamins. Second, coconut and coconut oil has been shown to have some important antiviral properties, which is great for colds and flu. Third, peanut butter is rich in vitamin E, magnesium, potassium and vitamin B6, plus it’s the good kind of fat your body will thank you for, and it’s loaded with protein. However, to fully take advantage of all the nutrients in it, you have to buy an unprocessed natural peanut butter, which is relatively easy to find (or you can make it yourself!), which means its ingredients must be only roasted peanuts (it’s okay if in some, there’s a bit of salt). None of those oils and sugar added are permitted here!

Make these and take them to-go at any time!

5-minuteNoBakeEnergyBars6-min

Ingredients

-1.5 cups rolled oats

-1 cup natural peanut butter

-1/4 cup maple syrup

-2 tbsp coconut oil

-Optional: Dairy-free chocolate chips or dark chocolate or dried cranberries

Transformation time!

-In a medium bowl, mix the peanut butter, maple syrup and coconut oil

5-minuteNoBakeEnergyBars-min

-Put it into the microwave for about one minute, mixing every 15 seconds with a spoon

-When it’s incorporated, add the oats and stir well

5-minuteNoBakeEnergyBars1-min

-Move the mix to a pan with parchment paper

-Press it down firmly and evenly, then let it cool down

-Optional: cut dark chocolate in small pieces, then add the chocolate or dried fruit on top

5-minuteNoBakeEnergyBars2-min


5-minuteNoBakeEnergyBars3-min

-Refrigerate for a minimum of 4-5 hours minimum (up to 8)

-Make sure the mixture has set before taking it out of the pan and cutting it into bars

5-minuteNoBakeEnergyBars7

-Individually wrap each bar and you’re good to go! Store them in the fridge

5-minuteNoBakeEnergyBars8-min

Bon appétit!



Barres d’énergie sans gluten et végétaliennes!

Temps de préaration: 5 minutes

Temps de réfrigération: de 4 à 7 heures

Ces barres d’énergie font la collation parfaite. Elles sont tellement plus santé que celles achetés aux marchés, qui sont pleines de sucres et mauvais huiles. Cette recette est vraiment simple, et le résultat est un ‘snack’ délicieux qui peut être une alternative aux collations usuelles (biscuits, fromage, céréales transformés…). Pour cette recette, ce sont les barres tendres de mon amie Christina qui m’ont inspirées :)

Il est incroyable comment cette recette est bonne pour la santé de tous. Voici ce que Dale Pinnock (The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health) aurait à dire à propos de mon granola fait maison: En premier, l’avoine est un des grains les  plus santé, car elle baisse le cholestérol dans le tube digestif, ce qui empêche qu’il soit absorbé dans le sang. Aussi, l’avoine est riche en fibre, ce qui est bénéfique pour la santé générale ainsi que la santé digestive. En plus, l’avoine aide à soulager le stress et est essentielle pour la production d’énergie au niveau des cellules, car elle est riche en vitamines B. En deuxième, la noix et l’huile de coco ont des propriétés intivirales très importantes, ce qui est merveilleux pour les rhumes et la grippe. En troisième, le beurre d’arachides est riche en vitamine E, magnésium, potassium et vitamine B6, en plus d’être le type de gras bénéfiques pour la santé, et il contient aussi beaucoup de protéine. Par contre, pour bien profiter de ces nutriments, il faut utiliser le beurre d’arachide non-industrialisé, ce qui est facile à trouver (ou à faire maison); les ingrédients permis sont seulement des arachides grillés (et des fois il contient un peu de sel), mais pas d’huile ou sucre!

Donc faites la recette et prenez-en une pour emporter à chaque fois que vous sortez de la maison!

5-minuteNoBakeEnergyBars6-min

Ingrédients

-1.5 tasses flocons d’avoine

-1 tasse beurre d’arachide naturel (sans huile ou sucre ajoutés)

-1/4 tasse sirop d’érable

-2 cuillères à table huile de coco

-Optionnel: Pépites de chocolat dans produits laitiers, ou chocolat noire, ou canneberges séchées

Transformation!

-Dans un bol moyen, mélanger le beurre d’arachide, le sirop d’érable et l’huile de coco

5-minuteNoBakeEnergyBars-min

-Mettre le bol dans le micro-ondes pendant environ une minute, en mélangeant avec une cuillère à toutes les 15 secondes

-Ajouter l’avoine et bien mélanger

5-minuteNoBakeEnergyBars1-min

-Mettre le mélange dans une plaque avec du papier parchemin

-Presser le tout et laisser le mélange refroidir

-Optionnel: couper le chocolat noire en petits morceaux, puis l’ajouter sur le mélange (ou les fruits séchés)

5-minuteNoBakeEnergyBars2-min


5-minuteNoBakeEnergyBars3-min

-Congeler le tout pendant 5 heures (minimum: 4 heures; maximum: 7 heures)

-Êtresûr que le mélange est assez dur avant de l’enlever du congélateur et de le couper en carrés

5-minuteNoBakeEnergyBars7
-Individually wrap each bar and you’re good to go! Store them in the fridge

5-minuteNoBakeEnergyBars8-min

Bon appétit!

Advertisements