Healthy Cereal Bars

(La version en français suivra)

Healthy, Delicious and Vegan Cereal Bars

Preparation time: 15-20 minutes

Cooking time: 25 minutes

These cereal bars or granola bars make an amazing snack. They are so much healthier than the ones you can find at grocery stores, which are packed with sugar and unhealthy oils. This recipe’s simplicity will blow your mind, and the result is a delicious alternative to usual snacks (cookies, cheese slices, processed cereal bars…).

I can’t stress enough how healthy this recipe is. Here is a few things that Dale Pinnock (The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health) would say about my homemade cereal bars: First, oats are one of the healthiest grains and here is why. They have been proven to lower cholesterol in the digestive tract, which keeps the cholesterol from being absorbed into the bloodstream. Also, they are high in fiber, which is good for a person’s overall health as well as their digestive health. Plus, oats help relieve stress and are essential for energy production, because they are rich in B vitamins. Second, Brazil nuts are rich in the mineral selenium, which is important for the body and regulates the inflammatory response and some aspects of the allergic response, which makes it great for allergies and inflammation. Third, coconut and coconut oil has been shown to have some important antiviral properties, which is great for colds and flu. Fourth, pumpkin seeds are important for a body’s antifungal activity as well as acne. Lastly, walnuts are great for heart and circulation health, since they are rich in vitamin E and omega 3. I hope this has proven how important these grains, nuts and seeds are important for your body! Make these bars and eat it, for your health’s sake ;)

To make this recipe, I was inspired by Jamie Oliver’s granola bar recipe, as well as Bela Gil’s cereal bar and smooth bar recipes. I hope you like the outcome :)

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Ingredients

-3 Mejdool dates

-2 tsbp water

-1/4 cup maple syrup

-1 tbsp coconut oil

-3 tbsp natural peanut butter (made of only peanuts and salt, without any oil added)

-2 cups oat flakes

-1 tbsp sesame seeds

-2 tbsp pumpkin seeds

-1 tbsp pistachios

-1/4 cup peanuts

-1 tbsp pecans

-1 tbsp walnuts

-1/4 cup Brazil nuts

-1 tbsp almonds

-1/4 cup cashews

-Optional: chocolate chips, shredded coconut pieces, dried cranberries…

-1/2 cup brown sugar

-1 teaspoon cinnamon

*If you don’t like peanut butter or are allergic to peanuts, you may replace the peanut butter with almond butter or two bananas, and replace the peanuts with almonds

Transformation time!

-Heat the oven to 180 C / 350 F

-Take the stones out of the dates and blend the dates with the water, maple syrup, coconut oil and peanut butter until it becomes a smooth texture. Leave it aside.

-Finely chop the pistachios, peanuts, pecans, walnuts, Brazil nuts, cashews and almonds

-Mix together the oats, the chopped nuts, the sugar, and the cinnamon

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-Mix well the wet and dry mixes together with a spatula in the beginning, then with your wet hand (if you put a bit of water on your hand before mixing then it won’t stick to your skin)

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-Spread the mix in a baking pan

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-Leave it in the oven for 25 minutes

-Let it cool before cutting, then wrap the bars and you’re good to go!

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Bon appétit!



 Barres de Céréales Végétaliennes, Santé et Délicieuses 

Temps de préparation: 15-20 minutes

Temps de cuisson: 25 minutes

Ces barres de céréales font la collation parfaite. Elles sont tellement plus santé que celles achetés aux marchés, qui sont pleines de sucres et mauvais huiles. Cette recette est vraiment simple, et le résultat est un ‘snack’ délicieux qui peut être une alternative aux collations usuelles (biscuits, fromage, céréales transformés…).

Il est incroyable comment cette recette est bonne pour la santé de tous. Voici ce que Dale Pinnock (The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health) aurait à dire à propos de mon granola fait maison: En premier, l’avoine est un des grains les  plus santé, car elle baisse le cholestérol dans le tube digestif, ce qui empêche qu’il soit absorbé dans le sang. Aussi, l’avoine est riche en fibre, ce qui est bénéfique pour la santé générale ainsi que la santé digestive. En plus, l’avoine aide à soulager le stress et est essentielle pour la production d’énergie au niveau des cellules, car elle est riche en vitamines B. En deuxième, les noix du Brésil sont riches en selenium, un minéral qui réglemente la réponse inflammatoire et allergique du corps. En troisième, la noix et l’huile de coco ont des propriétés intivirales très importantes, ce qui est merveilleux pour les rhumes et la grippe. En quatrième, les graines de citrouille sont importants pour l’activité antifongique du corps, ainsi que l’acné. En dernier, les noix de Grenoble sont bénéfiques pour le coeur et la santé de la circulation du sang, car elles sont riches en vitamine E et oméga-3. Ouf! J’espère que cela prouve que ces grains et noix sont importants pour la santé de votre corps! ;)

Pour inventer cette recette, j’ai été inspirée par la recette de ‘Granola Bar’ de Jamie Oliver, ainsi que les recettes de barre tendre et barre aux céréales de Bela Gil. J’espère que vous apprécierez le résultat :)

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Ingrédients

-3 dattes Mejdool

-2 cuillère à table d’eau

-1/4 tasse sirop d’érable

-1 cuillère table huile de coco

-3 cuillère table beurre d’arachide naturel (avec seulement des arachides et du sel, sans huile ajouté)

-2 tasse flocons d’avoine

-1 cuillère table graines de sésame

-2 cuillère table graines de citrouille

-1 cuillère table pistaches

-1/4 tasse arachides

-1 cuillère table pacanes

-1 cuillère table noix de grenoble

-1/4 tasse noix du Brésil

-1 cuillère table amandes

-1/4 tasse noix de cajou

-Optionnel: pépites de chocolat, noix de coco, fruits secs…

-1/2 tasse cassonade

-1 cuillère thé cannellef

*Si vous n’aimez pas le beurre d’arachide ou si vous êtes allergique aux arachides, vous pouvez remplacer le beurre d’arachides par du beurre d’amandes ou deux bananes, et vous pouvez remplacer les arachides par des amandes.

Transformation time!

-Réchauffer le four à 180 C / 350 F

-Enlever les noyaux des dattes et mélanger dans un robot culinaire les dates, l’eau, le sirop d’érable, l’huile de coco et le beurre d’arachide, jusqu’à ce que ça ait une texture homogène. Laisser de côté.

-Couper finement les pistaches, arachides, pacanes, noix de grenoble, noix du Brésil, noix de cajou et amandes

-Mélanger l’avoine, les noix coupées, le sucre et la cannelle

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-Bien mélanger les mélanges sec et humide, avec une spatule puis avec votre main mouillée (mettre un peu d’eau sur votre main avant de mélanger empêchera la pâte de coller à votre peau)

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-Étendre le tout dans un plateau à cuisson

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-Le laisser dans le four pendant 25 minutes

-Laisser refroidir avant de couper, puis emballez les barres et c’est prêt!

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Bon appétit!

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