Homemade Granola

(La version en français suivra)

Homemade Healthy Granola

Preparation time: 10 minutes

Cooking time: 35-40 minutes

Yields: 4 Cups

I can’t stress enough how healthy this recipe is. Here is a few things that Dale Pinnock (The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health) would say about my homemade granola:

First, oats are one of the healthiest grains and here is why. They have been proven to lower cholesterol in the digestive tract, which keeps the cholesterol from being absorbed into the bloodstream. Also, they are high in fiber, which is good for a person’s overall health as well as their digestive health. Plus, oats help relieve stress and are essential for energy production, because they are rich in B vitamins. Second, Brazil nuts are rich in the mineral selenium, which is important for the body and regulates the inflammatory response and some aspects of the allergic response, which makes it great for allergies and inflammation. Third, coconut and coconut oil has been shown to have some important antiviral properties, which is great for colds and flu. Fourth, pumpkin seeds are important for a body’s antifungal activity as well as acne. Lastly, walnuts are great for heart and circulation health, since they are rich in vitamin E and omega 3.

I hope this has proven how important these grains, nuts and seeds are important for your body! Make this granola and eat it, for your health’s sake ;)

To create this recipe, I was inspired by Bela Gil’s recipe as well as Trois Fois Par Jour’s recipe of their Granolas. I kind of mixed both recipes and replaced some ingredients to make it the way I wanted it, and also to make it a bit healthier (:

This simple recipe is perfect for a nutritious breakfast full of protein, a great brunch and a late night snack. You can eat it with plain or coconut yogurt, almond or soy milk. This recipe is key because a homemade granola is much healthier than many brands we can find at the market, since you can control the amount and quality of sugar and oil in it. Also, you can personalize it as you wish, depending on your taste and on the ingredients you have available to you. I hope you enjoy it!

Granola1

Ingredients A

-2 cups Oat Flakes

-1/4 cup shredded coconut

-1/4 cup shredded almonds

-1 tbsp shredded walnuts

-1/4 cup shredded pecans

-2 tbsp shredded Brazil nuts

Granola4

-1/8 cup pumpkin seeds

-1/8 cup sunflower seeds

-2 tbsp pistachios

-1 tbsp sesame seeds

-1/4 cup molasses or brown sugar (I prefer brown sugar, but both ingredients work well, it’s only a matter of taste and of what you have at home)

-1 teaspoon cinnamon

-A pinch of salt

Ingredients B

-1/4 cup maple syrup

-1/4 cup coconut oil (liquid)

Transformation time!

-Turn on the oven at 280 F / 140 C

-Mix well all ingredients A in a bowl

-Add ingredients B to the mix and incorporate it

Granola5

-Spread the mix well on two baking pans and put it in the oven

Granola6

-Leave the granola in the oven for 10 minutes, then take it out and stir it well

-Put it in the oven for another 15 minutes then stir it well

-Leave it in the oven for another 10 minutes, then take it out and let it cool and dry for at least 15 minutes

Granola7

-Add dried fruits or chocolate chips to the mix! (I love adding dried cranberries to my granola)

-Put it in a jar and leave it in a cool place (although not in the fridge)

Granola2

Bon appétit!



Granola Santé Fait Maison

Temps de préparation: 10 minutes

Temps de cuisson: 35-40 minutes

Donne: 4 tasses de granola

Il est incroyable comment cette recette est bonne pour la santé de tous. Voici ce que Dale Pinnock (The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health) aurait à dire à propos de mon granola fait maison:

En premier, l’avoine est un des grains les  plus santé, car elle baisse le cholestérol dans le tube digestif, ce qui empêche qu’il soit absorbé dans le sang. Aussi, l’avoine est riche en fibre, ce qui est bénéfique pour la santé générale ainsi que la santé digestive. En plus, l’avoine aide à soulager le stress et est essentielle pour la production d’énergie au niveau des cellules, car elle est riche en vitamines B. En deuxième, les noix du Brésil sont riches en selenium, un minéral qui réglemente la réponse inflammatoire et allergique du corps. En troisième, la noix et l’huile de coco ont des propriétés intivirales très importantes, ce qui est merveilleux pour les rhumes et la grippe. En quatrième, les graines de citrouille sont importants pour l’activité antifongique du corps, ainsi que l’acné. En dernier, les noix de Grenoble sont bénéfiques pour le coeur et la santé de la circulation du sang, car elles sont riches en vitamine E et oméga-3.

Ouf! J’espère que cela prouve que ces grains et noix sont importants pour la santé de votre corps! ;)

Pour créer cette recette, j’ai été inspirée par la recette de granola de Bela Gil ainsi que celle de Trois Fois par Jour. J’ai mélangé les deux recettes et remplacé certains ingrédients par d’autres, pour le rendre de ma façon ainsi que plus santé (:

Cette recette simple est parfaite pour un déjeuner nutritif et plein de protéines, un brunch ou une collation tard le soir. Vous pouvez le manger avec du yogourt ou votre lait préféré. La raison pour laquelle cette recette est très importante est qu’un granola fait maison est mille fois plus santé que celui acheté à l’épicerie, puisqu’on peut contrôler nous-même la quantité d’huile et sucre qu’on met dedans. Aussi, ce granola peut être personalisé de la manière que vous désirez, dépendamment de vos goûts et des ingrédients que vous avez disponibles chez vous. J’espère que vous allez l’apprécier!

Granola1

Ingrédients A

-2 tasse avoine en flocons

-1/4 tasse noix de coco

-1/4 tasse amandes coupées

-1 cuillère à table noix de grenoble coupées

-1/4 tasse pacanes coupées

-2 cuillère à table noix du Brésil coupées

Granola4

-1/8 tasse graines de citrouille

-1/8 tasse graines de tournesol

-2 cuillère à table pistaches

-1 cuillère à table graines de sésame (optionnel)

-1/4 tasse mélasse ou cassonade (je prefère la cassonade, personnellement)

-1 cuillère à thé cannelle en poudre

-Une pincée de sel

Ingrédients B

-1/4 tasse sirop d’érable

-1/4 tasse huile de coco liquide

Transformation!

-Allumer le four à 280 F / 140 C

-Bien mélanger les ingrédients A dans un bol

-Ajouter les ingrédients B au mélange et les incorporer

Granola5

-Étendre le mélange sur deux plateaux couverts de papier parchemin et les mettre au four

Granola6

-Laisser le granola dans le four pendant 10 minutes, puis l’enlever du four pour remuer le mélange

-Le remettre dans le four pendant 15 minutes, puis le remuer encore

-Le laisser dans le four pour encore 10 minutes, puis l’enlever du four et le laisser refroidir pendant au moins 15 minutes

Granola7

-Ajouter des fruits séchées (comme des canneberges) ou des pépites de chocolat!

-Mettre le granola dans un pot et le garder au frais! (mais pas dans le réfrigérateur)

Granola2

Bon appétit!

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