Homemade chocolate peanut butter cups

(La version en français suivra)

Easy homemade peanut butter cups 

Preparation time: 10 minutes

Refrigeration time: 1 hour

Who doesn’t love peanut butter and chocolate? I certainly do! But these industrialized treats are not very healthy, because of the amount of oil in them, the added sugars and the milk chocolate… This recipe proves that peanut butter cups can be delicious AND healthy! It can be a Halloween treat or just a simple dessert :)

Michael Greger M.D.’s blog (Nutrition Facts) explains extremely well how cocoa powder has beneficial effects on our health, in opposition to milk chocolate and even dark chocolate (because of all the oils and the sugar). I invite everyone to watch his very interesting short videos: http://nutritionfacts.org/video/cocoa-good-chocolate-bad/ ; http://nutritionfacts.org/video/dark-chocolate-and-artery-function/

Inspired by the Trois Fois par Jour Reese’s recipe  (I changed a few things to the recipe), their video is pretty funny actually (it’s in French though): https://www.youtube.com/watch?v=dWM0D2P_JF8&list=PLjORP3E9Ek1IO8mfP6xBamxA6akhRDgmS

Ingredients 

*The amount of chocolate and peanut butter you’ll use depends on how many sweets you want! This recipe is for 10 small peanut butter cups

– 100 g of dark chocolate (I prefer the 78%, but feel free to use any dark chocolate)

– 2 tablespoons of natural peanut butter (homemade or bought in a market, but the only ingredients must be roasted peanuts, without any oil, sugar or salt added!)

– 10 small muffin liners

Transformation time!

– Melt all the chocolate in the microwave

Homemade chocolate peanut butter cups1

– With a small spoon, pour a bit of chocolate in each muffin liner. Gently swing the liners so that the chocolate is spread on the sides

Homemade chocolate peanut butter cups2

– Leave the liners in the refrigerator for about 5 minutes, just to make sure the chocolate isn’t warm anymore

– Spread a little bit of peanut butter in each liner, on top of the chocolate

Homemade chocolate peanut butter cups3

– Pour the rest of the melted chocolate in each liner, so that you can’t see the peanut butter anymore

– Leave them in the fridge for about one hour

Homemade chocolate peanut butter cups4

– Bon appétit!

Homemade chocolate peanut butter cups5



Friandises au beurre d’arachide et chocolat faites maison, simple et rapide!

Temps de préparation: 10 minutes

Temps de réfrigération: 1 heure

Qui adore manger du beurre d’arachide avec du chocolat? Moi, certainement! Le problème est que ces friandises industrialisées  ne sont pas très bonnes pour la santé, à cause de l’énorme quantité d’huile ajouté, ainsi que de sucre et sel, sans oublier le chocolat au lait… Je présente ici une recette qui prouve que ces friandises peuvent être délicieuses ET santé! Elles peuvent être servies comme un bonbon d’Halloween, ou simplement comme un dessert :)

Michael Greger M.D. explique extrêmement bien dans son blogue Nutrition Facts les effets bénéfiques de la poudre de cacao sur notre santé, à l’encontre des effets moins bénéfiques du chocolat au lait ou même du chocolat noir, à cause du sucre et des huiles ajoutés. Je vous invite à regarder ces courts vidéos très intéressants: http://nutritionfacts.org/video/cocoa-good-chocolate-bad/ ; http://nutritionfacts.org/video/dark-chocolate-and-artery-function/

Ceci a été inspiré par la recette de Reese’s faitd par Trois Fois par Jour, voici leur vidéo (qui est pas mal drôle): https://www.youtube.com/watch?v=dWM0D2P_JF8&list=PLjORP3E9Ek1IO8mfP6xBamxA6akhRDgmS

Ingrédients 

*La quantité de beurre d’arachide utilisé dépendra du nombre de friandises désiré, la recette ici donne 10 petites friandises.

– 100 g de chocolat noir (J’aime bien le 78%, mais vous pouvez utiliser celui qui vous plaît)

– 2 cuillères à soupe de beurre d’arachide naturel (fait maison ou acheté dans un marché, le seul ingrédient étant des arachides grillées, sans huile, sucre ou sel ajoutés)

– 10 petites moules à muffin

Transformation!

– Faire fondre le chocolat dans la microondes

Homemade chocolate peanut butter cups1

– Avec une petit cuillère, verser un peu de chocolat dans chaque moule. Faire pivoter les moules lentement, pour que le chocolat soit étendu sur les côtés

Homemade chocolate peanut butter cups2

– Laisser les moules dans le réfrigérateur pendant environ 5 minutes, pour que le chocolat ne soit plus si chaud

– Verser un peu de beurre d’arachide dans chaque moule, au dessus du chocolat

Homemade chocolate peanut butter cups3

– Verser le reste de chocolat fondu dans chaque moule, jusqu’à ce que le beurre d’arachide ne soit plus visible

– Laisser les friandises dans le réfrigérateur pendant environ une heure

Homemade chocolate peanut butter cups4

– Bon appétit!

Homemade chocolate peanut butter cups5

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