Healthy Delicious Muffins

(L’article en français suivra)

Healthy Delicious Muffins

Preparation time: 15 minutes

Baking time: 45 minutes

dsc_0163_fotor-min

Again, some chocolate :)

[I just realized that mini-cake smile is so creepy]

But wait, how can chocolate muffins be healthy? Michael Greger M.D.’s blog (Nutrition Facts) explains extremely well how cocoa powder has beneficial effects on our health, in opposition to milk chocolate and even dark chocolate (because of all the oils and the sugar). I invite everyone to watch his very interesting short videos: http://nutritionfacts.org/video/cocoa-good-chocolate-bad/ ; http://nutritionfacts.org/video/dark-chocolate-and-artery-function/

This recipe was inspired by these brownies from the blog “Trois Fois par Jour” (It is in french! I live in Montreal): http://www.troisfoisparjour.com/recettes/dessert/brownie-au-chocolat-base-de-tofu

Ingredients

– 250 g organic silken tofu (it may seem weird to use tofu in a dessert, but it is awesome because it doesn’t have a particular taste anyway, so I promise you won’t taste the tofu)

– 1/4 cup organic coconut oil

– 3/4 cup maple syrup

– 1 teaspoon organic vanilla extract

– 1 cup gluten-free oat flour (not all of them are certified gluten free!)

– 1/2 cup cocoa powder

– 1 tbsp brown or white sugar

– 1/2 teaspoon gluten-free baking powder (almost all of them are gluten free)

– Dark chocolate chips or other add-ins

Transformation time!

– Heat oven to 350 F / 180 C

– Mix in a bowl with an electric mixer the tofu, coconut oil, maple syrup and vanilla extract

– Add the oat flour, the cocoa powder, the sugar and the baking powder. Mix with a big spoon and then with the mixer

– Add the chocolate chips and other add-ins. Mix with a big spoon

– Put the mixture in a muffin pan (I only had a few muffin liners so I improvised using mini cake pans as well)

– Leave it in the oven for 45 minutes

dsc_0146_fotor-min


dsc_0150_fotor-min

– Bon appétit!




Muffins au chocolat délicieux

Temps de préparation: 15 minutes

Temps de cuisson: 45 minutes

dsc_0163_fotor-min

Encore, du chocolat :)

[Je viens de réaliser que ce sourire au chocolat fait tellement peur]

Comment des muffins au chocolat peuvent-ils être santé? Michael Greger M.D. explique extrêmement bien dans son blogue Nutrition Facts les effets bénéfiques de la poudre de cacao sur notre santé, à l’encontre des effets moins bénéfiques du chocolat au lait ou même du chocolat noir, à cause du sucre et des huiles ajoutés. Je vous invite à regarder ces courts vidéos très intéressants: http://nutritionfacts.org/video/cocoa-good-chocolate-bad/ ; http://nutritionfacts.org/video/dark-chocolate-and-artery-function/

Cette recette est inspirée des brownies de Trois Fois par Jour, voici le lien: http://www.troisfoisparjour.com/recettes/dessert/brownie-au-chocolat-base-de-tofu

Ingrédients

– 250 g tofu soyeux biologique (cela peut paraitre bizarre d’utiliser du tofu dans un dessert, mais c’est merveilleux parce que le tofu soyeux n’a pas de goût particulier, donc vous ne goûterez pas le tofu dans les muffins, promis!)

– 1/4 tasse huile de coco bio

– 3/4 tasse sirop d’érable

– 1 cuillère à thé extrait de vanille bio

– 1 tasse farine d’avoine ans gluten (faites attention, elles ne le sont pas toutes)

– 1/2 tasse poudre de cacao

– 1 cuillère à soupe sucre blanc ou brun

– 1/2 cuillère à thé poudre à pâte sans gluten (la plupart d’entre eux le sont)

– Des pépites de chocolat noir ou d’autres ingrédients (noix, etc.)

Transformation!

– Préchauffer le four à 350 F / 180 C

– Mélanger dans un bol à l’aide d’un pied-mélangeur le tofu, l’huile de coco, le sirop d’érable et l’extrait de vanille

– Ajouter la farine, la poudre de cacao, le sucre et la poudre à pâtes, puis mélanger à l’aide d’une grande cuillère puis avec le pied-mélangeur

– Ajouter les pépites de chocolat et les autres ingrédients, puis mélanger avec une grande cuillère

– Verser le mélange dans une moule à muffins (j’ai improvisé en versant une partie du mélange dans deux moules à mini-gâteaux)

– Laisser dans le four pendant 45 minutes

dsc_0146_fotor-min


dsc_0150_fotor-min

– Bon appétit!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s